GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Lehet-e saját névre vásárolni ingatlant Thaiföldön?

Lakás kerülhet 1/1 külföldi saját tulajdonba, az ügyfeleink többsége ilyen lakásokat vásárol. Társasházak esetén az összes épített alapterület 49%-a ún. külföldi quotát kaphat, egy példával szemléltetve, ha 100 azonos alaterületű lakásból áll egy társasház, akkor 49 lakás külföldi quótát kaphat, ezek a lakások 1/1 külföldi saját tulajdonba kerülhetnek, a többi thai quótás lesz. Ha thai quótás lakást akar egy külföldi vásárolni, akkor thai céget kell alapítania.

Ahhoz, hogy telket vagy házat vásárolj egy thai céget kell alapítanod, amiben minimum 51% tulajdonosként 2 thai állampolgárnak benne kell lenni, 49% tulajdonos és az igazgató viszont lehet a külföldi, a cég ügyeinvel kapcsolatban csak az igazgatónak van rendelkezési joga.

2. Ki kell-e utazni Thaiföldre a vásárláshoz?

Nem szükséges, az adásvétel teljes folyamata online adásvétellel és közjegyzői meghatalmazással otthonról is lemenedzselhető. Legtöbbször így szokott történni, mert sűrűn előfordul, hogy az eladó és a vevő nem thai állampolgár, ráadásul más-más országból valók és éppen nem tartózkodnak Thaiföldön. Az adásvételi procedúra nem bonyolult és maximálisan biztonságos.

3. Hogyan működik az adás-vétel Thaiföldön?

Az adásvételi procedúra leginkább a magyar gépjármű adásvételhez hasonlít, nincs ügyvéd kötelezettség viszont szigorú szabályok vannak. Thaiföldön nincs online ingatlan nyilvántartás, viszont van egy fizikai tulajdoni lap és egy kis kék könyv, mely dokumentumokból csak egy van és a tulajdonos birtokában kell lenniük.
Röviden az adásvétel lépései, amennyiben a vevő és az eladó nincs az országban:
1. Miután találtunk egy megfelelő lakást, 50-100ezer THB (kb. 500.000-1.000.000 Ft) összeggel le kell foglalóznod egy lakást, ez az összeg általában átutalással kerül megfizetésre. Szükség lesz az útleveled fotójára és lakcímedre.
2. Pár nap alatt elkészül az adásvételi szerződés, ezt ki kell nyomtatnod, aláírnod és beszkennelve e-mailben vissza küldened.
3. Elkészíttetünk egy közjegyzői meghatlamazást, amit egy angol nyelven hitelesítő közjegyző előtt kell aláírnod, szükség lesz az útleveledről is egy közjegyző által angol nyelven hitelesített másolatra. Ezeket az iratokat el kell postáznod eredetiben Pattajára.
4. A vételárat általában a letéti számlánkra szokták az ügyfeleink utalni (ez az adásvételiben ez is benne foglaltatik) biztonsági okokból, hogy ne közvetlenül egy orosz, kínai vagy ausztrál stb. sok esetben számunkra is ismeretlen eladónak menjen a pénz. Az eladónak akkor kerül tovább utalásra, ha minden dokumentum nálunk van és az ingatlan átírása garantálva van. Fontos, hogy az átutalás a leendó vevő saját nevén lévő számlájáról legyen utalva, erről a thai banktól egy igazolást is ki kell kérnünk a földhivatal részére.
5. A földhivatalnál az eredeti tulajdoni lappal, kék könyvvel, adásvételi szerződéssel, meghatalmazással, útlevél másolatokkal, az átutalásról szóló igazolással átíratjuk mint meghatalmazott a lakást a vevő nevére, helyben ki kell fizetni az átírási illetéket is.

4. Milyen egyéb költsége van a vásárlásnak?

A weboldalunkon szereplő lakás árakban benne van a mi jutalékunk/sikerdíjunk is. A vételáron felül a földhivatali átírási illetéket kell megfizetned:
- új építésű lakás esetén 2%, amiből 1%-ot a fejlesztő átvállal
- használt lakás esetén 6%, ami megállapodás szerint kerül megosztásra a vevő és eladó között, az esetek kb. 60-70%-ában 50/50 arányban.
Használt lakás esetén a földhivatalnak van egy érték meghatározó kalkulációs táblázata az alapján kerül meghatározásra az illeték, ezért nem pontosan a vételárat veszik figyelembe.

5. Mennyi a közös költség és mit tartalmaz?

Általában 40-60 THB (kb. 400-600 Ft) / m2 között mozog, ez épületenként eltérő. Relatív olcsónak mondható, ebben benne foglatatik az örzés-védés, parkgondozás, medence használat, edzőterem használat, zárt parkoló vagy teremgarázs használata (egy tulajdonos egy rendszámot tud beregisztrálni lakásonként).

6. Hogyan működik a bérbeadás, ingatlankezelés, mennyi a díja?

Az általunk értékesített lakások esetén teljes körű bérbeadási menedzsment szolgálktatást nyújtunk. Ennek díja a bérleti díjbevétel 10%-a. A szolgáltatás az alábbiakat tartalmazza:
- Bérbeadásra felkészítés
- A lakás hirdetése Booking.com, AirBNB.com, Agoda.com portálokon, saját irodán keresztül
- Check in és check out
- Takarítás
- Műszaki problémák megoldása
- Rezsi költségek fizetése egyenlegből
- Bevételek kezelése, havi riportok elkészítése

7. Ha van kint ingatlanom, korlátozás nélkül lehetek Thaiföldön, kapok vízumot?

Nem függ össze a kettő, attól, hogy van ingatlan tulajdonod még nem vagy jogosult több időt Thaiföldön tartzkodni, mint egyéb esetben.

8. Külföldiként mennyi időt maradhatok Thaiföldön, milyen vízumok vannak?

Vízum nélkül egy hónapot tölthetsz Thaiföldön megszakítás nélkül. 3 hónapot tudsz hosszabbítani Túrista Vízummal. Ezen kívül vannak hosszútávú (éves) vízumok:
- nyugdíjas vízum (50 évet betöltött kortól, nem kell valójából nyugdíjasnak lenned, viszont fel kell mutatnod 800.000 THB-t a bankszámládon, amit az éves hosszabbításkor újra igazolnod kell)
- tanulmányi vízum (felnőttként tanulhatsz pl. nyelvet is, sokan így tartózkodnak kint)
- munkavállalói vízum (külföldiként nem könnyű elhelyezkedni, mert ha egy thai cég alkalmaz egy külföldit, 4 thait is kell)
- kísérő vízum, pl. ha kiskorú gyermeked iskolában tanul kint
- házassági vízum, ehhez egy thai hölggyel vagy úrral össze kell házasodnod

9. A vételárat milyen devizában utaljam?

EUR, USD, GBP, CHF utalása mind megfelelő, általában magyar ügyfeleink eurót utalnak, amit a thai bank vált le thai bhat-ra (THB). 

10. Milyen bérleti hozam érhető el Pattayán?

Több mint 70 lakást adunk bérbe pillanatnyilag, ez alapján azt mondhatjuk, hogy a költségek levonása után 6-8% nettó éves bérleti hozam érhető el. Ez lakásonként és évenként kicsit lefele és felfele is változhat, de nagyjából ez várható.

11. Ez valóban passzív befektetés?

Igen, van néhány ügyfelünk akik már évek óta rendelkeznek lakásokkal Pattaján, de még soha nem voltak Thaiföldön, mindent intézünk, a tulajdonosok havonta kapnak egy riportot a bevételekről és a kiadásokról. Nincsenek kötelező feladataid, természetesen ha az ismeretségi körödből küldesz bérlőket a lakásodba, az mindenki számára előnyös lesz, de ez egyáltalán nem elvárás, csak lehetőség:)

12. Miért jó ötlet thaiföldi/pattayai ingatlanvásárlásban gondolkodni?

Ennek számos oka van, a legfontosabbakat sorolnám fel:
- Diverzifikálsz, egy thaiföldi ingatlan értelmes eleme lehet a befektetési portfóliódnak
- Thaiföld és azon belül Pattaja folyamatosan fejlődik, ami az ingatlan árak emelkedésével is jár
- A THB a Forinthoz képest folyamatosan erősödik, talán még az Eurónál is jobban, 2010-ben 1 THB = 5 HUF mára 10-11 HUF között mozog a THB árfolyama
- Tapasztalataink szerint magasabb nettó bérleti hozamot tudunk generálni, mint egy magyarországi lakás bérbeadás
- Thaiföldön nincs adó a bérleti díjbevétel után
- Nincs gondod az ingatlannal, tényleg passzív befektetés
- Alacsonyabb a beszállási limit, mint Magyarországon vagy Európa egyéb országaiban, már 15 millió forintnak megfelelő THB összegtől vannak nagyon jó ajánlataink

13. Thaiföldön belül miért Pattayán fektessek be?

1. Pattaján élünk, itt a legjobb a piacismeretünk, itt vannak kapcsolataink, itt tudunk a legjobb árakon lakásokat keríteni és utána menedzselni is azokat.
2. Pattaján saját névre tudsz vásárolni lakásokat, a szigeteken a leasehold (bérleti jog) és a thai céges vásárlás a jellemző.
3. Pattaján hosszabb a szezon, mint a szigeteken, rövidebb, kevesebb és enyhébb az esős időszak
4. Pattaja folyamatosan fejlődik, szélesítették a tengerparti részt, hamarosan Bangkokkal mágnesvasút fogja összekötni, a nemzetközi repteréből is reptérvárost kívánnak létre hozni, nagyon sok új beruházás készül, egyre szebb és értékesebb:)
5. Pattaja kiváló főhadiszállás, rendkívül változatos, mindig találsz új helyeket, közel van Bangkok, ha nagyvárosi kiruccanásra vágysz, ha fehér homokos tengerpartra, akkor szemben vagy a közelben ott van pl. Koh Larn vagy Koh Samet sziget, nem is beszélve az északi részekről, aminek megint más a varázsa.

14. Ház vagy villa vásárlásban is tudtok segíteni?

Igen, tudunk. Házat, villát thai cégre tudsz vásárolni, általában ezek az ingatlanok céggel együtt eladók, keress minket bátran, ebben is tudunk segíteni.

15. Ha elakarom adni a pattayai lakásomat tudtok segíteni, egyáltalán eladható?

Természetesen az eladásban is tudunk segíteni, nem csak vásárolnak, hanem előfordul, hogy el is adnak magyar ügyfeleink, hasonló átfutási idővel működik az eladás, mint Magyarországon.

16. Mennyi adót kell fizetnem a bérbeadás után Thaiföldön?

Thaiföld és magyarország között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van. Thaiföldön a bérleti díjbevétel után nem kell adót fizetned, igazából adóbevallást sem tudsz beadni, mert az ingatlan vásárlásnak nem feltétele adószám kiváltása, sőt nem is kapsz adószámot. Az ingatlan birtoklás után van adó, ami éves szinten pár száz THB (pár ezer HUF), ezt ingatlanhoz kötik.

17. Hogyan tudok bankszámlát nyitni Thaiföldön?

Ha van lakás tulajdonod, amit a tulajdoni lappal tudsz igazolni, akkor bankszámlát is nyithatsz, amihez bankkártya tartozik, ebben természetesen segítünk.

18. Hogyan tudok én megszállni a saját lakásomban?

Amennyiben időben jelzed, hogy mikor utazol Pattajára és szeretnél a lakásodban lakni, abban az esetben azt az időszakot kivesszük a bérbeadásból. Ha szólnál időben és foglalt lenne a lakásod, abban az esetben tudsz bérelni egy másik szabad lakást a kinálatunkból. Az utóbbi esetben a saját lakásod megtermeli a bérleti díjad.

19. Milyen feltételek mellett mondhatom fel az ingatlankezelést? 

Bármikor dönthetsz úgy, hogy nem szeretnéd igénybe venni az ingatlankezelői szolgáltatásunkat vagy például hosszabb távra szeretnéd használni a lakásod. A Tiéd, Te rendelkezel vele, szüneteltetheted az ingatlankezelést vagy megbízhatsz mást is.